Etappe - 1

Heerlen - Voerendaal

11,30 km - (11,80 km)




donderdag 5 september 2024 - 11,8 km

Station Voerendaal

Station Heerlen

Maankwartier

Het Maankwartier in Heerlen is een ontwerp van kunstenaar Michel Huisman. Het is een mooi, nieuw stuk Heerlen. Inclusief station, winkels, cafés, een hotel, kantoren en woningen. 

De Sint-Pancratiuskerk is een rooms-katholiek kerkgebouw in Heerlen. De kerk en de parochie zijn vernoemd naar de heilige Pancratius. De romaanse kerk ligt aan het Pancratiusplein in het centrum van Heerlen. Aan hetzelfde plein liggen ook een restant van de Heerlense walmuur, de schelmentoren, het Glaspaleis en een aantal horecagelegenheden.

Grote trompetboom nabij de ingang van de het gemeente huis in Heerlen

Heilig Hartbeeld (Heerlen, Tempsplein)

Kasteel Cortenbach

is een van de vijf kastelen van Voerendaal. Het kasteel bevindt zich ten noordoosten van Voerendaal en is in particulier bezit en niet voor publiek te bezichtigen.

De oorspronkelijke middeleeuwse burcht, waarvan uit de resten het huidige kasteel is opgebouwd, en de bijbehorende kasteelhoeve stammen beide uit de 14e eeuw. De enige overblijfselen van de burcht zijn onder andere twee ronde torens die vervaardigd zijn uit de plaatselijke Kunradersteen, vermoedelijk de hoektorens van de voorburcht. Daarnaast is er nog een deel van de walmuur overgebleven. Het huidige kasteel is rond 1713 als herenhuis gebouwd door de Akense handelaar Herman Lamberts, die sinds 1682 heer van Cortenbach was, nadat hij het oude liet slopen. In 1776 is het nog eens grotendeels herbouwd. In 1869 overleed de weduwe van de laatste Nederlandse mannelijke telg van het geslacht De Lamberts de Cortenbach op het kasteel.

De voorburcht heeft een karakteristieke toegangspoort met een uivormige torenspits, er is een agrarisch bedrijf gevestigd. Het kasteel zelf was vanaf 1939 een exclusief hotel/restaurant. Sinds 1988 is het kasteel het hoofdkantoor van familiebedrijf Vebego, dat internationaal actief is in facilitaire dienstverlening en zorg.

Het kasteel is een rijksmonument.

Wie het station van Voerendaal bezoekt, kan er niet omheen. Je ziet haar al van verre; het indrukwekkende vrouwenhoofd, een kunstwerk van de Dame van Voerendaal. Ze werd gevonden bij de aanleg van een kalkoven in 1917 en is later verwerkt tot een groot kunstwerk. Maar wie was deze dame en welke rol speelde ze in de Romeinse tijd? Dat is en blijft een raadsel en maakt haar tot een mysterieuze verschijning.

Het opengewerkte silhouet van de Dame van Voerendaal is 3.30 meter hoog, circa 5 meter en gemaakt van nievelderzandsteen.